Skogens många värden

Vi är många som har skogen som en del av våra liv. En del har den som arbetsplats, andra nyttjar dess resurser i form av virke, biobränsle, svamp och blåbär, eller produkter från skogen längre ner i värdekedjan så som byggmaterial, inredning, papper och förpackningar. Dessutom påverkas vi alla av skogens tjänster så som fotosyntes, kolsänka, vattenrening, översvämningsskydd och mycket annat. Förutom dessa enormt viktiga resurser har skogen också mjuka värden, där vi nyttjar den för rekreation på olika sätt. I en studie av en forskare från Group for Environmental Neuroscience har man kunnat påvisa de positiva effekterna av att vistas i skogen. Man jämförde hur stressaktiviteten i amygdala påverkades av en timmes skogspromenad jämfört med en timmes promenad i stadsmiljö. De personer som fått promenera i skogen hade en tydligt positiv effekt. Det här är vi ju förstås många skogs- och naturälskare som redan visst, bara på vår egen känsla.

Så efter en lång arbetsdag vid datorn ska det nu bli skönt att komma ut på en runda i närliggande skog. Hoppas även du får komma ut lite i naturen idag!

Vid tangenterna: Emilia Bröms Axelsson, verksamhetsledare vid Seose i Sverige

Du kan läsa mer om studien här.

Fullt schema för Seose i höst!

Idag är det den sista oktober, och redan imorgon går vi in i årets näst sista månad. Schemat är fullmatat med digitala frågestunder, interna revisioner för Seoses medlemmar och mycket annat. Tiden har gått snabbt och planeringen för nästkommande års nätverksträffar är redan igång. Men innan dess har vi en fysisk nätverksträff i Uppsala 14-15 november (yes, äntligen!). Vi kommer fördjupa oss i aktuella rubriker så som FSC och PEFC General Assembly, praktiska skillnader i den redan gällande FSC Trademark-standarden, vad som gäller för markomvandling inom ramen för spårbarhetsstandarden och FSC Controlled wood. Dessutom väntar besök från Ecotype (läs mer på www.ecotype.se) som visar sina digitala verktyg, workshops och diskussioner.

Den som ännu inte är medlem kan bli det redan idag och få möjlighet att ta del av denna nätverksträff, eftersom medlemskap för 2022 nu ingår vid tecknande av medlemskap för 2023!

Kontakta oss direkt om du är nyfiken. Att bli medlem är enkelt, och du får snabbt tillgång till alla fördelar som nätverket innebär. Lär mer under ”Bli medlem”.

/Emilia Bröms Axlsson

Andra certifieringssystem och initiativ kan styrka FSC:s krav på grundläggande arbetsvillkor

FSC har nu sjösatt sin rutin för att kunna godkänna att andra certifieringssystem kan anses uppfylla FSC:s krav på grundläggande arbetsvillkor. Rutinen (PSU-PRO-10-003 V1-0) öppnar upp för att även annat än just certifieringar kan vara gångbara, man nämner nämligen även initiativ som en möjlighet. Detta breddar begreppet och i sitt utskick nämner man bl.a. nationella regelverk, interna upphandlingspolicys och företagspraxis som möjliga initiativ. Om man som certifierat företag vill sätta i gång denna process krävs att man fyller i det ansökningsformulär som tagits fram. En viktig del i detta är att man nämner ytterligare ett företag som nyttjar den certifiering eller det initiativ man lyfter till granskning. Detta gynnar med andra ord branschgemensamma överenskommelser och andra eventuella former av samarbeten. Skulle man få ett godkännande från FSC så minskar givetvis kraven på både det egna företaget samt certifieringsorganet i hur man styrker efterlevnad av kraven.

Pressmeddelande från Skogsstyrelsen angående artskydd

Det har hänt mycket gällande artskyddet i skogen de senaste åren. Skogsstyrelsen har gått ut i ett pressmeddelande där man konstaterar att ”skogsägare behöver ta mer hänsyn till fridlysta arter”. Till exempel behöver hänsyn tas till samtliga fågelarter. Anledningarna till detta är främst vägledande domar som fallit både i Sverige men också i EU. Det ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen och hur detta kommer påverka inte bara skogsägare utan även den industri som är i behov av ett jämnt inflöde av råvara från skogen. Vi lär få anledning att återkomma till detta!

För oss odlingsentusiaster är de första fröerna redan satta och några har t.o.m. redan grott (hos mig har de första chiliplantorna tittat upp). Solen har redan börjat värme i några delar av landet, även om den riktiga varmvåren dröjer ganska länge än. Under tiden jobbar vi vidare med alla nyheter inom ramen för FSC och PEFC, exempelvis nytillkomna standardkrav och uppdaterade regler för användning av trademarks. Vårens nätverksträffar kommer vara fullspäckade med matnyttigt, var så säkra!

/Emilia Bröms Axelsson

2022 är igång!

Nu är det snart dags för årets första nätverksträff den 3 februari. Vi hade hoppats på att träffas fysiskt, men så blir det inte. Även vi måste så klart anpassa oss efter rådande pandemiläge, så vi får ta det litet längre fram. Det kommer ändå att bli trevligt och, som vi hoppas, inspirerande att träffas digitalt!


Är du inte med i nätverket ännu och skulle vilja prova på, så kan du vara med under vår träff mot en avgift som vi drar av om du sen bestämmer dig för att ansluta dig och företaget.


Hör av dig till support@seose.se om du är intresserad!

Missade du vår utbildning om de nya FSC- och PEFC-standarderna?

Som medlem i nätverket hade du fått ta del av en genomgång av de nya uppdaterade standardversionerna, vilka skillnaderna är och hur nya standardkrav ska tolkas och implementeras. Det här är bara en liten del av det som ingår i medlemskapet hos Seose i Sverige.

Vill du veta mer om nätverket? Missa då inte våra korta lunchpresentationer 11 respektive 17 januari kl 12. Anmäl dig till support@seose.se.

Seoses experter vill passa på att tacka alla medlemmar för det gångna året och önskar en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Första advent – dags för ett nytt erbjudande!

Med första advent kommer nedräkningen mot det nya året. Seose har under året hunnit starta sin verksamhet, träffat potentiella kunder i olika sammanhang digitalt, slagit rot som ett unikts nätverk för spårbarhetscertifierade företag, fått ett gäng medlemmar, och genomfört både nätverksträffar, utbildningar, frågestunder, interna revisioner och riktade insatser hos kunder. Det har byggts hemsida, skapats nyhetsbrev och gjort inlägg på sociala medier.

Året börjar sakna närma sig sitt slut, men när vi tittar i backspegeln redan nu så känns det oerhört roligt att få börja sammanställa vad som hittills åstadkommits. Vi tror att nästa år kommer bli ännu bättre, och vi hoppas på ett växande nätverk där varje medlemsföretag känner att de kan få ut maximal nytta av sin certifiering.

Men innan vi gör den slutgiltiga summeringen av 2021, så vill vi passa på att erbjuda er som ännu inte blivit medlemmar att hoppa på redan nu. Ni får nämligen resterande delen av 2021 med i ert medlemskap för 2022. Nyhetsbrev och kommande nätverksträff i december ingår med andra ord utan kostnad.

Frågor på det, eller hög tid att bli medlem? Hör av er till support@seose.se

Hösterbjudande från Seose


Brottas ni också med frågor om FSC respektive PEFC i er verksamhet? Finns det enklare lösningar än dom ni använder idag? Kanske har någon annan i branschen löst denna fråga redan?

Just nu får du medlemskap i Seoses nätverk för resterande delen av 2021 samt hela 2022 till ett specialpris! Du får både chansen att utbyta värdefull kunskap med andra certifierade företag, men även tillgång till experter på området. Och möjlighet till internrevision. Och ett dokumentarkiv. Och utbildningar. Och nyhetsbrev. Och…

Nyfiken? Hör av dig till support@seose.se så får du veta mer!

Seose-gänget önskar en trevlig helg!

Seose är back in business!

Dags att hälla upp en stor kopp kaffe och ladda för hösten. Nu är det inte långt kvar till vår kommande nätverksträff den 8 september. Uppstarten efter semestern har därför startat med (förutom sedvanlig rensning av mailboxen) inhämtande och granskning av senaste nyheterna gällande FSC Core labour Requirements. Allt för att kunna ge våra nätverksmedlemmar en riktigt färsk och aktuell utbildning.

Men än finns det grönsaker att skörda i trädgården, och soliga dagar att njuta av i lämpligt sällskap. Så nu lapar vi i oss det sista av sommaren innan vi styr med full fart mot hösten!

/Emilia Bröms Axelsson

Sommar, ledighet och uppladdning för hösten

Seoses nätverk är nu igång! Vi har haft vår första nätverksträff och fler medlemmar har anslutit. Men nu börjar sommarens ledigheter att närma sig, eller för vissa har den redan infunnit sig. Skönt! Seose går lite på lågvarv under veckorna 27-31, men det finns möjlighet att hantera jourärenden via support@seose.se där någon av oss alltid bevakar inkomna frågor.

Men nu fokuserar vi på återhämtning, att ladda batterierna och förhoppningsvis kan vi börja ses lite mer efter semestrarna också. Det ser vi fram emot!

Nästa nätverksträff för Seoses medlemmar är den 8 september, då ska vi dyka ner i det nya kapitlet i den uppdaterade FSC® Chain of Custody-standarden som behandlar FSC Core labour requirements. Ett utskick med förberedelser kommer skickas ut efter semestrarna.

Seose i Sverige önskar alla en skön sommar!
/Emilia Bröms Axelsson